STANOVY Urbárskeho spolku poz. spol. Horná Ves platné od 18.1.2014


 S T A N O V Y

Pozemkového spoločenstva urbariátu vlastníkov lesov,
poľnohospodárskych a iných pozemkov a ostaného majetku

 

Spoločenstvo je združenie bývalých členov a vlastníkov:

  1. Urbárskeho spolku poz. spol. Horná Ves
  2. Zemianskeho majetku

 

1

Tieto stanovy boli vypracované v súlade so zákonom č. 97/2013 Z.z. o pozemkových spoločenstvách (ďalej len „zákon“) a v súlade so Zmluvou o pozemkovom spoločenstve (ďalej len „zmluva“) vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti a spoločne obhospodarovaných nehnuteľností zo dňa 18. 1. 2014.

 

Čl. I.

NÁZOV SPOLOČENSTVA

 

1.1    Názov: Urbársky spolok p. s. Horná Ves (ďalej len spoločenstvo)

 

ČI. II.

SÍDLO SPOLOČENSTVA

 

2.1 Sídlo: 972 48 Horná Ves č. 33 okres Prievidza, Slovenská republika.

 

Čl. III.

PREDMET ČINNOSTI

 

3.1 Spoločenstvo na účely podnikania na spoločnej nehnuteľnosti: a) vykonáva poľnohospodársku prvovýrobu a s ňou súvisiace spracovanie alebo úpravu poľnohospodárskych produktov, b) hospodári v lesoch, na vodných a ostatných plochách.

3.2 Spoločenstvo vykonáva činnosti podľa bodu 3.1. týchto stanov v súlade s osobitnými predpismi.

3.3 Spoločenstvo vykonáva aj iné podnikateľské činnosti v zmysle príslušných všeobecne záväzných právnych predpisov.

3.4 Prenajíma spoločnú nehnuteľnosť.

 

Čl. IV.

MAJETOK SPLOČENSTVA

 

2.         Základom majetku spoločenstva je spoločný majetok členov Urbárskeho spolku poz. spol. Horná Ves a vlastníkov bývalého Zemianskeho majetku, ktorý je rozhodujúcou súčasťou súhrnu majetkových hodnôt, určených na plnenie úloh spoločenstva pri užívaní a hospodárení na spoločných nehnuteľnostiach.

Spoločenstvo hospodári najmä s finančnými prostriedkami získanými z predaja drevnej hmoty, iných surovín, verejných zdrojov, ako aj z nájmu pozemkov.

3.         Tento majetok spoločenstva pozostáva ( pokiaľ ide o pôdny fond ) vo výmere 175,3 ha
prevažne lesov, poľnohospodárskej pôdy, pasienkov a ostatných plôch, ktoré sa všetky nachádzajú v katastrálnom území Horná Ves.

 

Čl. V.

HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVA

 

4.1       Spoločenstvo je samostatná hospodárska jednotka s vlastnou účtovnou evidenciou a bežným účtom založeným v peňažnom ústave.

4.2       Hlavným zdrojom finančných prostriedkov sú príjmy z ťažby a predaja drevnej hmoty, predaja iných materiálov, z dotácií na poľnohospodársku pôdu, lesné pozemky a iných dotácií, z prenájmu spoločných pozemkov a iných príjmov dosiahnutých v súlade s právnymi predpismi.

4.3       Spoločenstvo hospodári na základe schváleného rozpočtu, ktorý na príslušný kalendárny rok schvaľuje zhromaždenie za tri subjekty: lesné pozemky, TTP a ostatné plochy nachádzajúce sa na  LV 1661; 1662;  1663, lesné pozemky, poľnohospodárska pôda, pasienky a ostané plochy nachádzajúce sa na  LV 1658, 1659, 1660, 2337,  lesné pozemky, ostatné plochy a TTP (bývalý Zemiansky majetok) nachádzajúce sa na LV 2288, 2289, 2290, 2991, 2992. Výsledky hospodárenia sa vyhodnocujú za každý subjekt osobitne.

4.4       Výbor pozemkového spoločenstva vypracuje každoročne účtovnú uzávierku, ktorá obsahuje návrh na rozdelenie zisku, prípadne spôsob úhrady straty, ktorú predloží zhromaždeniu.

4.5       Ročná účtovná uzávierka bude zverejnená na obvyklom mieste uverejnenia; obvyklým miestom uverejnenia je tabuľa spoločenstva umiestnená na tzv. farskom múre, pri vstupe do predajne COOP Jednota.

Základné hospodárske ukazovatele budú zverejnené aj na webovej stránke spoločenstva, ktorá bude zriadená ihneď po prechode spoločenstva na právnu subjektivitu.

4.6       Nárok na prerozdelenie zisku pre člena spoločenstva vyplýva z jeho vlastníckych podielov na spoločnej nehnuteľnosti, podľa umiestnenia pozemku, prepočítaných na percentuálnu výšku zo schváleného výnosu v €.

4.7       Nárok na naturálne pôžitky pre člena spoločenstva sa (obdobne ako výnos) vypočíta podľa vlastnených podielov a ich umiestnením v spoločnej nehnuteľnosti, pričom hmotné požitky (podiely) najmä z predaja drevnej hmoty, štiepky ako aj štrku nad výšku svojho podielu má člen spoločenstva právo previesť na seba iba písomným odstúpením iného člena alebo členov spoločenstva a to do celkovej výšky 6m3 za jeden kalendárny rok.  Zvyšná drevná hmota sa môže previesť tretím osobám obchodným spôsobom, za trhové ceny.

4.8       Podiely zo zisku v €, ktoré neboli so subjektívnych príčin prevzaté podielnikmi do troch rokov od schválenia a ich vyplácania zhromaždením, sa stávajú príjmom spoločenstva.

Spoločenstvo uhrádza podielnikom ich podiely zo zisku nasledovnými spôsobmi: výplatou v hotovosti na valnom zhromaždení /alebo v lehote do jedného mesiaca po ňom na sídle spoločenstva/, poštovou poukážkou. Podiely uhrádzané prostredníctvom poštovej poukážky budú zasielané na náklady podielnika. Ostatné spôsoby úhrady budú realizované na náklady spoločenstva.

4.9       Výnosy zo zisku (€) a naturálne pôžitky členovi spoločenstva, na ktorého podiely v spoločnej nehnuteľnosti je uvalená exekúcia, sa zastavujú.

4.10     Na disponovanie s finančnými prostriedkami spoločenstva je potrebný podpis dvoch členov výboru. Pri výbere alebo jednorazovom finančnom obrate nad =3.000,-€ je potrebný aj podpis predsedu dozornej rady.

4.11     Predseda spoločenstva má právo v období jedného hospodárskeho roka v obchodných záujmoch spoločenstva disponovať alebo za mimoriadnych okolností jednorázovo uvoľniť sumu vo výške =1.000,-€.

4.12     Predseda spoločenstva alebo ním poverený člen orgánu spoločenstva je oprávnený použiť v priebehu roka finančné prostriedky vo výške 70,- € na občerstvenie, pohostenie a dary, pri rokovaniach a iných príležitostiach v službách spoločenstva.

4.13     Výbor pozemkového spoločenstva je oprávnený rozhodovať o použití finančných prostriedkov do výšky 3 000,- € mimo schváleného rozpočtu.

4.14     Členom výboru, dozornej rady a ostatným osobám vykonávajúcim pracovnú činnosť v prospech spoločenstva môže zhromaždenie priznať odmenu.

 

Čl. VI.

ČLENSTVO, PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKOV PODIELOV

 

5.1       Spoločenstvo je právnickou osobou. Za porušenie svojich záväzkov zodpovedá spoločenstvo celým svojim majetkom, ktorý bol vložený do spoločenstva, ako aj majetkom, ktorý nadobudlo predmetom činnosti. Členovia spoločenstva neručia za záväzky spoločenstva. Na základe rozhodnutia valného zhromaždenia sú členovia spoločenstva povinní uhrádzať prípadnú stratu spoločenstva vo výške svojho podielu na spoločnej nehnuteľnosti z celkovej straty spoločenstva.

5.2       Podmienkou spoločenstva je vlastníctvo alebo správa vlastníctva podielu spoločnej nehnuteľnosti.

5.3       Členmi spoločenstva môžu byť fyzické a právnické osoby.

5.4       Členstvo v spoločenstve vzniká a zaniká prevodom alebo prechodom vlastníckeho práva k podielu spoločnej nehnuteľnosti.

5.5       Medzi základné práva člena spoločenstva patrí najmä:

a/       právo podieľať sa na činnosti orgánov spoločenstva, najmä právo voliť a byť volený do týchto orgánov a aktívne sa podieľať na rozhodovaní o otázkach spoločenstva, najmä
o spôsobe hospodárenia, o využívaní spoločného majetku, o jeho rozvoji a zveľaďovaní
a o spôsobe nakladania s dosahovanými hospodárskymi výsledkami.

b/        právo podieľať sa podľa počtu spoluvlastníckych podielov na pôžitkoch a hmotných
výhodách, vyplývajúcich z členstva v spoločenstve

5.6       Člen spoločenstva je povinný podieľať sa na vykonávaní činnosti smerujúcej k dosiahnutiu účelu spoločenstva a zdržať sa konania, ktoré by tomuto účelu odporovalo.

5.7       Účasť spoločníka na výkone práv a povinností vyplýva zo spoluvlastníckeho práva k spoločnej nehnuteľnosti, pričom pri rozhodovaní v spoločenstve má každý spoločník taký počet hlasov, aký mu patrí podľa súčtu jeho podielov prepočítaných na percentá z celkovej výmery v spoločnej nehnuteľnosti.

5.8       Členovi spoločenstva, ktorý vážnejšie poškodí jeho záujmy (krádežou, poškodenie spoločného majetku a pod.) môže valné zhromaždenie na návrh výboru obmedziť jeho práva a to podľa povahy a závažnosti previnenia až na dobu troch rokov. Obmedzenie sa týka najmä práva byť volený do orgánov spoločenstva a vyplácania výnosov.

 

Čl. VII

ORGÁNY SPOLOČENSTVA

 

6.1 Orgány spoločenstva sú :

a) Zhromaždenie

b) Výbor

c) Dozorná rada

 

6.2       ZHROMAŽDENIE

6.2.1    Najvyšším orgánom spoločenstva je zhromaždenie. Zhromaždenie sa skladá zo všetkých členov spoločenstva. Postavenie zhromaždenia, jeho práva, povinnosti a iné, sú uvedené v zákone a v zmluve.

Okrem vyššie uvedených, zhromaždenie rieši sťažnosti podané proti predsedovi, členom výboru a dozornej rady. Za účelom vyšetrenia sťažnosti, určí v prípade potreby osobitnú trojčlennú komisiu poverenú vyšetrením sťažnosti a na základe výsledkov vyšetrenia rozhoduje o prijatých záveroch riešenia jednotlivých sťažností.

 

6.2.2    Každý člen spoločenstva má pri rozhodovaní o právach a povinnostiach taký počet hlasov, aký mu patrí podľa pomeru účasti člena spoločenstva na výkone práv a povinností. Pomer účasti členov spoločenstva na výkone práv a povinností vyplývajúci z členstva v spoločenstve je vyjadrený podielmi na spoločnej nehnuteľnosti. Počet hlasov člena spoločenstva podľa veľkosti jeho spoluvlastníckych podielov sa vypočítava prostredníctvom (prenajatého) elektronického programu, pričom je vyjadrený v percentách, zokrúhlených na dve desatinné miesta. Celkový počet všetkých hlasov členov spoločenstva pri ich výkone práv a povinností predstavuje súčet všetkých hlasov všetkých členov spoločenstva.

6.2.3    Zhromaždenie rozhoduje formou uznesenia. Ak zhromaždenie rozhoduje o:

  1. a)       Zmluve o spoločenstve a jej zmenách,
  2. b)      stanovách a ich zmenách,
  3. c)       o oddelení časti spoločnej nehnuteľnosti podľa § 8 ods. 2,zákona
  4. d)     vstupe a podmienkach vstupu spoločenstva do obchodnej spoločnosti alebo do družstva,
  5. e)      o zrušení spoločenstva,

rozhoduje nadpolovičnou väčšinou všetkých hlasov členov spoločenstva;

v ostatných prípadoch zhromaždenie rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov spoločenstva, ktorých podiely na spoločnej nehnuteľnosti nespravuje alebo s ktorými nenakladá fond podľa § 10 ods. 1 a 2 zákona. Prehlasovaní členovia spoločenstva majú právo obrátiť sa na súd, aby rozhodol o neplatnosti rozhodnutia zhromaždenia.

6.2.4    Na zhromaždení môže člena spoločenstva /splnomocniteľ/ na základe písomnej plnej moci zastupovať iný člen spoločenstva, alebo tretia osoba /splnomocnenec/. Podpis splnomocniteľa nemusí byť úradne overený ak jeho zastupovaním je poverený iný člen pozemkového spoločenstva, manžel, súrodenec alebo príbuzný v priamom rade v 1. a 2. stupni (1. stupeň: rodičia – deti, 2. stupeň: starí rodičia – vnuci). Príbuzenský vzťah overuje mandátová komisia . V ostatných prípadoch zastupovania je potrebný úradne overený podpis zastupovaného. Zástupca /splnomocnenec/ má potom toľko hlasov, koľko zastupuje.

6.2.5    Predseda spoločenstva vedie rokovanie zhromaždenia a to od začatia zhromaždenia do času zvolenia predsedu zhromaždenia. Predseda zhromaždenia je schvaľovaný uznesením zhromaždenia priamo na rokovaní zhromaždenia.

6.2.6    O priebehu rokovania zhromaždenia a o prijatých uzneseniach sa spisuje zápisnica, ktorú podpisuje predseda zhromaždenia a overovateľ zvolený zhromaždením. Súčasťou zápisnice je prezenčná listina prítomných členov spoločenstva alebo ich zástupcov, plnomocenstvá udelené členmi spoločenstva ich zástupcom vo veci zastúpenia členov na zhromaždení, prípadne iné listiny, ktoré boli predmetom rokovania. Zápisnicu uchová výbor v sídle spoločenstva počas celej doby trvania spoločenstva a prílohy k nej po dobu 5 kalendárnych rokov.

6.2.7    O doplnenie programu zhromaždenia môžu požiadať na zhromaždení členovia spoločenstva disponujúci aspoň 30 % hlasmi všetkých členov spoločenstva, predsedajúci zhromaždenia im vyhovie, ak o to požiadajú pred schválením programu rokovania zhromaždenia a doplnenie je schválené nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných členov spoločenstva.

6.2.8    Poradie diskutujúcich na zhromaždení určuje predsedajúci zhromaždenia na základe prihlásenia do diskusie. Ak niekto ruší poriadok a narúša priebeh zhromaždenia, môže predsedajúci po predchádzajúcom napomenutí, navrhnúť jeho vylúčenie zo schôdze zhromaždenia.

 

6.3       VÝBOR

6.3.1    Výbor je výkonným a štatutárnym orgánom spoločenstva. Riadi činnosť spoločenstva a rozhoduje o všetkých záležitostiach, o ktorých to ustanovuje zákon, zmluva alebo stanovy alebo o ktorých tak rozhodne zhromaždenie, ak nie sú zverené zákonom iným orgánom spoločenstva.

6.3.2    Výbor koná za členov spoločenstva okrem člena spoločenstva, ktorým je fond, pred súdmi a orgánmi verejnej správy vo veciach podnikania na spoločnej nehnuteľnosti alebo na spoločne obhospodarovaných nehnuteľnostiach, ich spoločného užívania a obstarávania spoločných vecí vyplývajúcich z ich vlastníctva, alebo ich môže zastupovať vo veciach nadobúdania vlastníctva k sporným nehnuteľnostiam, ktoré sa majú stať súčasťou spoločnej nehnuteľnosti.

6.3.3    Výbor má 7 členov a môže mať až troch náhradníkov . Výbor je tvorený členmi s nasledovnými funkciami: predseda spoločenstva, podpredseda, tajomník, hospodár, účtovník – pokladník a členovia výboru, ktorí sú zodpovední za pestovateľskú činnosť, za ochranu lesa a iné činnosti nevyhnutné pri hospodárení na majetku spoločenstva. Rokovanie výboru organizuje a riadi predseda spoločenstva.

6.3.4    Výbor zodpovedá za svoju činnosť zhromaždeniu. Ak zo zmluvy o spoločenstve alebo zo stanov nevyplýva niečo iné, za výbor koná navonok predseda spoločenstva. Ak je na právny úkon, ktorý robí výbor, predpísaná písomná forma, je potrebný podpis predsedu spoločenstva spoločne s ďalším členom výboru.

6.3.5    Predsedu spoločenstva v čase jeho neprítomnosti zastupuje podpredseda, tajomník alebo poverený člen výboru zapísaný v registri.

6.3.6    Zasadnutie výboru sa koná najmenej jeden krát za mesiac a tiež kedykoľvek, keď vznikne potreba zasadnutia. Zasadnutie výboru zvoláva predseda spoločenstva. Výbor zasadá v sídle spoločenstva.

6.3.7    Do pôsobnosti výboru okrem práv a povinností uvedených v zmluve a v zákone spadajú nasledovné práva a povinnosti :

a)         prejednáva podmienky potrebné pri realizovaní kúpy, prenájme pozemkov fyzických al. právnických osôb spoločenstvom alebo na podmienky smerujúce k predaju, či prenájmu majetku spoločenstva,

b)        realizuje úlohy uložené uznesením zhromaždenia a za týmto účelom rozhoduje o nakladaní s majetkom spoločenstva, vrátane rozhodovania o nakladaní so spoločnou nehnuteľnosťou, pričom nakladaním so spoločnou nehnuteľnosťou sa rozumie :

– uzatváranie odplatných alebo bezodplatných zmlúv o prevode majetku spoločenstva,

– uzatváranie kúpnopredajných alebo nájomných zmlúv

– uzatváranie zmlúv

c)         prejednáva neodkladné opatrenia, ktoré spadajú do pôsobnosti zhromaždenia, a neznesú odklad do rokovania zhromaždenia,

d)        určuje rozpätia sadzobníka drevín, iných materiálov a plodín, ktoré majú byť odpredané, ako aj dražobné a zmluvné podmienky predaja v záujme spoločenstva,

e)         je povinný bezodkladne oznámiť dozornej rade všetky skutočnosti, ktoré môžu mať závažné dôsledky v hospodárení alebo postavení spoločenstva, ktorých riešenie nie je obsahom uznesenia zhromaždenia.

6.3.8    Na návrh predsedu alebo aj bez takéhoto návrhu vymenováva a odvoláva lesného hospodára

6.3.9    Na platnosť rozhodnutia výboru je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny členov výboru. Pri nerozhodnosti hlasov, má predseda právo veta.

6.3.9    Volebné obdobie výboru je päť rokov.

 

6.4       PREDSEDA SPOLOČENSTVA

6.4.1    Predsedu spoločenstva volí výbor spomedzi svojich členov.

6.4.2    Okrem práv a povinností upravených zákonom, zmluvou o pozemkovom spoločenstve vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti, má nasledovné práva a povinnosti:

– v spolupráci s výborom zostavuje program riadneho aj mimoriadneho zhromaždenia a zodpovedá za pripravenosť rokovaní zhromaždení,

– pozastavuje uznesenie, ktoré je v rozpore s právnymi predpismi, zmluvou o spoločenstve vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti a týmito stanovami,

– dohliada na dodržiavanie právnych predpisov, zákona a zmluvy o spoločenstve vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti, týchto stanov a uznesení zhromaždenia,

– vedie rokovania výboru

– vykonáva, spravuje a vedie písomnú agendu spoločenstva, odpovedá na žiadosti a dožiadania ak nie je jej vedenie výslovne určené do pôsobnosti iného člena výboru,

– vypomáha pri vybavovaní písomností ostatným členom výboru,

 

6.5       PODPREDSEDA

6.5.1    Do pôsobnosti podpredsedu spoločenstva spadajú nasledovné práva a povinnosti :

– určuje medzníky, hranice majetku, všetky potrebné znaky a značky, v prípade potreby

– zabezpečuje ich vyznačenie a opravenie

– vedie evidenciu členov spoločenstva

– dohliada na správne rozdeľovanie výnosov

– vedie elektronický program pri zápisoch, štatistikách a hlasovaní počas zhromaždení

– zastupuje predsedu spoločenstva

 

6.6       TAJOMNÍK

6.6.1    Do pôsobnosti tajomníka spoločenstva spadajú nasledovné práva a povinnosti :

– vyhotovuje zápisnice zo zasadnutí výboru a iných rokovaní. Zápisnice podpisuje spolu s ďalším členom výboru najneskôr do nasledovného zasadnutia výboru.

– vyhotovuje výpisy uznesení zhromaždenia a výboru. Tieto uznesenia eviduje, ako aj eviduje ich plnenie a termíny ich plnenia. Na termíny plnení uznesení včas upozorňuje výbor.

 

6.7       HOSPODÁR SPOLOČENSTVA

6.7.1    Organizuje a usmerňuje hospodárenie v lese a na iných majetkoch patriacich spoločenstvu a za týmto účelom:

– rozdeľuje vykonanie spoločnej práce, ktorú aj organizuje a vedie o nej evidenciu,

– dohliada, aby členovia spoločenstva pri naturálnom plnení brali úžitky len v dohodnutej

miere a v určených podmienkach,

– usmerňuje realizáciu programu a opatrení uložených na ochranu lesa,

– kontroluje a eviduje práce vykonávané v lese,

– sleduje stav a vývoj škodlivých činiteľov v lesoch,

– zabezpečuje a kontroluje vyznačenie ťažby spolu s lesným hospodárom

– zabezpečuje pre plnenie úloh spoločenstva potrebný počet pracovníkov, materiálne a

ostatné potreby k realizovaniu úloh, o čom vedie evidenciu. Kontroluje a preberá vykonanú prácu. Výsledky svojej činnosti predkladá výboru spolu so záznamami o vykonanej práci za účelom odsúhlasenia vyplatenia mzdy,

 

6.8       ÚČTOVNÍK – POKLADNÍK

6.8.1    Do pôsobnosti účtovníka – pokladníka spadajú nasledovné práva a povinnosti:

– vykonáva pomocné účtovnícke práce

– vedie a spracováva mzdovú agendu zamestnancov spoločenstva

– nahlasuje hlavnej účtovníčke mená a údaje zamestnancov spoločenstva, ktorí sa majú zaevidovať do registra sociálnej a zdravotnej poisťovne a odosiela (jej) mesačné výkazy

– vykonáva všetky peňažné operácie súvisiace s činnosťou spoločenstva,

– vedie pokladňu, preberá platby do pokladne, vykonáva úhrady v peňažnom ústave, o čom vedie evidenciu v zmysle platnej legislatívy a o svojej činnosti, pravidelne podáva informácie a správy výboru a predsedovi

– vedie evidenciu výplaty dividend a vypláca dividendy prislúchajúce členom spoločenstva,

– zabezpečuje včasnosť tržieb a výdavkov,

– pri nepriaznivom finančnom vývoji robí opatrenia na vykonanie nápravy, o čom bezodkladne informuje výbor,

– podľa pokynov výboru pripravuje podklady na ročnú účtovnú uzávierku, ako aj na návrh ročného rozpočtu,

– zodpovedá za zabezpečenie pokladne, cenín a ostatného majetku spoločenstva, ktorý mu bol zverený, ako aj za všetky úkony, ktoré vykonáva.

 

6.9       OSTATNÍ ČLENOVIA VÝBORU

6.9.1    Ostatní členovia výboru zodpovedajú za činnosti, ktoré im boli uložené uznesením podľa zápisnice výboru.

 

7.         DOZORNÁ RADA

7.1       Dozorná rada kontroluje činnosť spoločenstva a prerokúva sťažnosti jeho členov. Dozorná rada zodpovedá za výkon svojej činnosti zhromaždeniu.

7.1.1    Dozorná rada má troch členov a dvoch náhradníkov. Počet členov dozornej rady, ktorí nie sú členmi spoločenstva, musí byť menší ako počet členov dozornej rady, ktorí sú členmi spoločenstva. Členstvo v dozornej rade je nezlučiteľné s členstvom vo výbore. Dozorná rada rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých jej členov.

7.1.2    Na čele dozornej rady stojí predseda dozornej rady. Predsedu dozornej rady volí dozorná rada z členov dozornej rady.

7.1.3    Dozorná rada má právo zvolať zhromaždenie, ak dochádza alebo už došlo k bezdôvodnému zníženiu majetku spoločenstva alebo ak je podozrenie, že došlo k porušeniu zákona alebo iných všeobecne záväzných právnych predpisov, alebo k porušeniu zmluvy o spoločenstve alebo stanov.

7.1.4    Dozorná rada kontroluje činnosť výboru v zmysle uznesení zhromaždenia, platných zákonov a predpisov, zmluvy o pozemkovom spoločenstve vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti, ako aj ustanovení týchto stanov. K tomuto vypracováva ročnú správu. Dozorná rada sa zodpovedá zhromaždeniu a je nezávislá na ostatných orgánoch spoločenstva.

7.1.5    Dozorná rada dáva stanovisko zhromaždeniu k ročnej účtovnej uzávierke, návrhu na rozdelenie zisku, alebo úhrady straty spoločenstva.

7.1.6    Dozorná rada prijíma sťažnosti na predsedu spoločenstva a výbor, tieto sťažnosti prešetruje a v prípade zistených nedostatkov navrhuje nápravné riešenia v zmysle týchto stanov, zmluvy o pozemkovom spoločenstve vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti, zákonov, platných predpisov a nariadení. Navrhnutý postup nápravného riešenia predkladá zhromaždeniu.

7.1.7    Dozorná rada je oprávnená vyžadovať od výboru akékoľvek informácie o hospodárení spoločenstva.

7.1.8    Členovia dozornej rady majú právo zúčastňovať sa zasadnutí výboru ak ich predseda k tomuto vyzve.

7.1.9    Volebné obdobie dozornej rady je päť rokov.

 

VIII.

SANKCIE

 

8.1       V prípade, že zo strany člena pozemkového spoločenstva dôjde ku konaniu ktoré je v rozpore so stanovami, či už tým že člen svojvoľne, z nedbanlivosti alebo za účelom získania neoprávneného prospechu spôsobí takýmto konaním pozemkovému spoločenstvu škodu, je povinný túto nahradiť a za príslušný rok v ktorom došlo k porušeniu stanov, stráca nárok na výhody poskytované týmto spoločenstvom, ako i na výplatu výnosov (dividend). Sankcie môžu byť uplatnené len po prerokovaní vo výbore a v Dozornej rade pozemkového spoločenstva, k čomu bude vyhotovený písomný záznam.

 

IX.

ZMENY STANOV SPOLOČENSTVA

 

9.1       Tieto stanovy možno zmeniť iba rozhodnutím zhromaždenia. Dokladom o zmene stanov je zápisnica z rokovania zhromaždenia a uznesenie zhromaždenia.

 

X.

ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

 

10.1     Tieto stanovy boli schválené uznesením zhromaždenia spoločenstva konaného dňa 18.1.2014 v Hornej Vsi s počtom hlasov 178 t.j. 71,81% všetkých hlasov. Platnosť a účinnosť nadobúdajú dňom schválenia.

10.1.2  Tieto stanovy boli vyhotovené v siedmych rovnopisoch, z toho tri pre orgány štátnej správy dva pre orgány spoločenstva a jeden pre archív spoločenstva.

10.1.3  Tieto stanovy je možné meniť iba rozhodnutím zhromaždenia spoločenstva, pričom zmena nadobúda platnosť a účinnosť okamihom ich schválenia zhromaždením.

 

V Hornej Vsi dňa 18.01.2014

 

Za výbor spoločenstva:

Predseda spoločenstva :

Mgr. Ivan Dvorský, nar. 19.11.1964, byt. 972 48 Horná Ves 94         …………………………………………

 

Podpredseda spoločenstva :

Mgr. Jozef Cerovský, nar. 20.03.1977, byt. 962 05 Hriňová, ul. Riečka 648 ……………………………….

 

Za dozornú radu spoločenstva:

Predseda dozornej rady spoločenstva:

Ing. Marián Urban, nar. 19.01.1953, byt. 972 48 Horná Ves, č. 7  ………………………………………………